350 JAAR GRONINGENS ONTZET

Details

  • zondag | 28 augustus 2022
  • 17:00
  • Martinikerk

350 JAAR GRONINGENS ONTZET – GEDENKDIENST in de Martinikerk

Zondag 28 augustus om 17.00 uur vindt in de Martinikerk een feestelijke gedenkdienst plaats voor alle stadjers ter gelegenheid van 350 jaar Groningens Ontzet. Het initiatief tot deze oecumenische viering ligt bij stadspredikant ds. Pieter Versloot en de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken.

We blikken dit uur niet alleen terug op de geschiedenis van Stad en Ommeland en de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, maar buigen ons ook over de vragen rond vrede en vrijheid hier en nu. Daarbij laten we ons inspireren door de profetische woorden van Zacharia.

Bij binnenkomst krijgen de bezoekers naast het liturgieboekje en een speciale uitgave van KerkinStad een waxinelichtje aangereikt, dat in het koor van de kerk kan worden aangestoken als een vurige bede om “vrede voor de stad en vrede voor de wereld”.

Kinderburgemeester Samuel van den Boom probeert in een interview met Carl von Rabenhaupt de historische toedracht en de actuele betekenis van Bommen Berend en het Groningens Ontzet te achterhalen.

Stadsdichter Myron Hamming zal het gedicht voordragen dat hij speciaal voor dit gedenkjaar schreef.

Voorgangers zijn ds. Pieter Versloot, ds. Tirtsa Liefting-van den Toren, ds. Marga Baas en bisschop Ron van den Hout.

Muzikale medewerking wordt verleend door Eeuwe (orgel), Jan (trompet) en het Christelijk Muziekgezelschap “De Bazuin”.

Bij de uitgang wordt gecollecteerd voor INLIA.

U bent allemaal van harte welkom!