De Fontein verbindt: fotografie workshops

We organiseren dit seizoen (2022/2023) een drietal workshops fotografie. Het maakt niet uit of je over geavanceerde apparatuur beschikt of foto’s maakt met een mobieltje. We werken thematisch. Eerdere onderwerpen waren bijvoorbeeld ‘Stilte’, ‘Glas’ en ‘Licht’. We geven tips door en inspireren elkaar. Per keer kijken we naar mogelijkheden om het gemaakte werk te exposeren.

De eerstvolgende workshop is op 28 januari 2023 met onderwerp Vormen. Houd de berichtgeving in de gaten.

Er zijn geen kosten verbonden aan deelname, de koffie of thee kost 1 euro.
Informatie en opgave bij:

 

Impressies(s) eerdere Workshop(s)

 

Fotoworkshop ´Kleur` in het Stadspark 22 oktober 2022

17 mensen verzamelden zich zaterdagochtend om 10 uur in het Stadspark om deel te nemen aan de fotoworkshop met als thema ´Kleur´. In deze tijd van het jaar én in het Stadspark denk je dan al gauw aan herfstkleuren. Die kleuren waren dan ook ruim voorradig. En met een zonnetje erbij kwamen de kleuren extra mooi tevoorschijn: het groen én het rood van het blad aan de bomen, het groene gras, het bruin en het geel van de gevallen bladeren, de vele lichtbruine paddenstoelen die we zagen. We dwaalden met elkaar door het park om mooie plaatjes te schieten.

Na afloop dronken we koffie, of chocolademelk, al of niet met slagroom in Natuurpaviljoen ´t Groene Hart, bij de Kinderboerderij. We zijn benieuwd naar de foto´s die iedereen instuurt van deze geslaagde ochtend, bedoeld voor de tentoonstelling straks in de Fontein. Een aantal mensen die er vanmorgen niet bij was stuurt ook nog foto´s in passend bij het thema van vandaag.

overzicht van de foto's workshop kleur

Fotoworkshop De Fontein op 9 april 2022 met als thema Urbex.

Om 10.00 uur verzamelen aan de Energieweg bij het Hoendiep om daarna over de loopbrug naar het
voormalige Suikerunieterrein te gaan. Dat deden op deze zaterdagochtend 22 mensen!! Het was fris,
maar het zonnetje scheen en we hebben geen regen op onze kop gehad. Thema was dus Urbex. Dit
staat voor urban exploring, het ontdekken / fotograferen van oude, vaak vervallen gebouwen van de
stad. In dit geval het terrein van de oude suikerfabriek. Er was heel veel te zien op het terrein: een
oud fabrieksgebouw, nieuwe alternatieve en kleinschalige bedrijfjes, vaak opgetrokken uit oude
loodsen en containers. Voor de verzamelde fotografen genoeg om te ontdekken en vast te leggen op
de gevoelige plaat. Als organiserend comité zijn we heel benieuwd naar de foto´s die de deelnemers
zullen inzenden. Auke Faber maakt er vast weer een mooie expositie van. Houd de berichtgeving in
de gaten.

overzicht van de foto's workshop Urbex

 Impressie workshop 16-10-2021, thema: Handen

Het was een bijzondere workshop fotografie zaterdag 16 oktober. We konden weer bijelkaar komen in De Fontein, die een tijdje onderbroken werd door de coronaperikelen. Met een groep van 20 deelnemers gingen we met de camera of mobiel in de hand aan de slag. Het thema was 'Handen'. We hadden elkaar soms nodig. Complimenten voor de groep en ook voor allerlei creatieve dingen en ideeën die bedacht werden met dit onderwerp. Dat is leuk om te zien. De deelnemers hebben weer hun mooiste foto's ingestuurd en die zijn te bewonderen in De Fontein. Volgend jaar staat er weer een fotoworkshop op de kalender en wel op zaterdag 29 januari 2022.

 

 

 

 

 

 

Impressie workshop 25-01-2020, thema: Boeken

Zaterdag 25 januari was er voor de 9de keer een fotografie-workshop in de Fontein. We begonnen met een terugblik op de ingezonden foto’s van de voorgaande workshop. Na een korte inleiding, gingen we met 23 deelnemers aan de slag. Dit keer was het thema: Boeken. Vroeger had je spijkerschrift op kleitabletten en beitelden de Egyptenaren op stenen. Daarna werd er op papyrus en perkament geschreven. Die papieren werden later ingebonden. Zo kennen we vandaag nog onze boeken. Tegenwoordig hebben we ook digitale boeken en E-readers maar gelukkig blijven er nog genoeg boeken bestaan. Boeken kunnen ons informatie geven, verhalen bevatten, afbeeldingen laten zien of voor ontspanning zorgen. Een mooi onderwerp en geschikt om op allerlei manieren te fotograferen. Bijna iedereen had zelf iets meegenomen.
Er werden stillevens gemaakt, boeken werden open geslagen, opgestapeld, en soms gevouwen. Niet alles hoefde op de foto’s te staan, maar een detail was ook mooi en het mocht ook iets abstracts worden. We deden inspiratie bij elkaar op, hielpen elkaar met vasthouden en leerden ook van elkaar. Het was een gezellig samen zijn en er werden veel foto’s gemaakt. Een aantal van de foto’s van de deelnemers aan de fotoworkshop zullen de komende weken te zien zijn in de kerkzaal van de Fontein. Er wordt weer een mooie expositie van gemaakt. Het was een geslaagde ochtend. De volgende workshop staat gepland op zaterdag 4 april.

 

 

Impressie workshop 05-10-2019, thema: Architectuur

Vandaag een mooie foto workshop met als thema “Architectuur” gehad. Architectuur zien we dagelijks om ons heen of waar we naar toe gaan.

We zijn met een mooie groep van 23 personen op pad geweest met onze camera of mobiele telefoon naar Zernike, Campus Groningen. Het gebied huisvest diverse gebouwen en faculteiten van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) en de Hanzehogeschool Groningen. Een prachtige plek voor dit onderwerp. Met een camera in je handen ga je anders kijken naar die gebouwen. Je kunt het hele gebouw fotograferen maar ook met een foto interessante details naar voren halen.

Het weer was, na een regenachtige week, boven verwachting mooi! De zon scheen en de lucht was blauw. De sfeer was leuk en het was rustig op de Campus. Niet zozeer de functie van de gebouwen maar de schoonheid ervan werd vastgelegd.  Dit leverde verassende foto’s op met o.a. lijnenspel, symmetrie en verrassende composities. Een geslaagde fotografieochtend.

De volgende workshop staat gepland voor zaterdag 25 januari.

Hartelijke groet,
Harma.

Impressie workshop 06-04-2019, thema: Selfie

De zevende fotografieworkshop heeft weer plaatsgevonden. De foto's van de vorige workshop met het thema "Glas" werden eerst kort besproken. Dit keer was het thema 'Selfie of (Zelf)portret'. Met 13 deelnemers gingen we aan de slag.Voor de uitvinding van foto, film en video waren geschilderde portretten van kunstschilders erg belangrijk. Een bekende portretschilder uit de gouden eeuw is Rembrandt van Rijn. Alleen de adel, het koningshuis en andere vooraanstaande mensen konden toen een portret laten maken. Een portretschilderij kostte in die tijd al gauw 500 gulden wat voor sommigen anderhalf jaarsalaris was.
Ook andere kunstenaars gingen daarna naast hun schilderwerk van landschappen en stillevens, portretten en zelfportretten maken bijvoorbeeld Vincent van Gogh. Hij heeft wel 35 zelfportretten gemaakt. Handig voor veel kunstenaars wat je hebt een gratis model en anderen moeten soms uren voor je stilzitten. Nu is dat anders. Je pakt even je mobiel en maakt een foto. In 1820 is de fotografie ontstaan en even later werden de eerste portretfoto's gemaakt. Er ontstonden fotostudio's en portretten werden steeds meer betaalbaarder. In 1980 kwam de Digitale fotografie. Ook kun je tegenwoordig foto's maken met een smartphone en zo ontstonden de Selfies. Een portret kan een eenvoudige afbeelding zijn zoals een pasfoto of een dubbelportret en een groepsportret. Ook zijn er portretten n.a.v. gebeurtenissen zoals een Klassenfoto, familie jubileum of dient een foto voor herinnering aan bijvoorbeeld een burgemeester. Staatsieportretten zijn foto's van leiders en staatshoofden die symbool staan voor een staat of land. Kortom, je kunt er heel veel kanten mee op.
Na een stukje geschiedenis en een heldere uitleg en tips moesten we zelf aan het werk. Bijna iedereen had spullen en attributen meegenomen. Dit kon zijn een zonnebril, hoed, pet, sjaals of een schilderij-lijst. Er ontstonden portretten a la Rembrandt maar er werden ook kunstzinnige foto's gemaakt met spiegels en een caleidoscoop. Er werden dubbelfoto's en groepsfoto's gemaakt van de cantorij die aan het repeteren was in de kerkzaal. Aan het eind van de ochtend gingen we naar huis met een grotere kennis van de mogelijkheden om een portret te maken met onze fotocamera's en mobieltjes. Thuis konden we de gewenst eindresultaten nog beïnvloeden en bewerken en bijvoorbeeld kiezen voor Zwart-Wit of Sepia foto's. Er is weer van elke deelnemer een ingestuurde foto op groot formaat afgedrukt. Deze zullen weer een tijdje tentoongesteld worden in de Fontein.

Impressie workshop 26-01-2019, thema: Glas

Het thema was dit keer glas. Heel leuk en een mooie uitdaging. Eerst was er koffie en thee en werden we welkom geheten. Er was een kort inleiding over het thema. Glas is waarschijnlijk zo oud als de aarde. Glas is best moeilijk te beschrijven. Om glas te maken heb je zand, kalk en soda nodig. Als je dat mengt er verhit krijg je een vloeistof en als het afkoelt wordt het hard. Glas valt bijna niet op maar is wel overal aanwezig. Glas beschermt bijvoorbeeld ons huis tegen wind, regen en kou. We gebruiken het elke dag, denk aan drinkglazen. Maar glas is ook te vinden in computers, televisies, brillen, camera’s, lampen, lantaarns etc. Een wereld zonder glas zou saai en donker zijn. Glas is makkelijk te recyclen en opnieuw te gebruiken. Glas kan heel breekbaar zijn maar ook heel erg sterk als je lagen op elkaar lijmt. De kleur van glas kan veranderen als je het verft. Er zijn verschillende spreekwoorden en gezegdes met het woord glas en in de Bijbel wordt er in Openbaringen gesproken over een glazen zee, kristal gelijk.

We mochten dit keer weer nieuwe mensen verwelkomen. De groep telde ongeveer 25 deelnemers. Alle deelnemers hadden glazen voorwerpen meegenomen. Er kon ook gebruik gemaakt worden van de aanwezige glasobjecten in het gebouw. Glaswerk kan lastig zijn om te fotograferen. Als je begint met fotograferen dan kom je er achter dat je allerlei weerspiegelingen en reflecties ziet. Ook moet je ervoor zorgen dat je glaswerk goed schoon is zodat je later op je foto’s geen vingerafdrukken of ongewenste stofjes en vlekken ziet. Door glaswerk te fotograferen met een witte achtergrond en hetzelfde nog eens met een zwarte achtergrond zagen we verschillen in contrast. We hebben geleerd wat High Key en Low Key is.
Er werden veel stillevens gemaakt. Daarvoor moesten er keuzes gemaakt worden voor ondergrond en achtergrond. In de zalen waren verschillende plekjes en tafels te vinden met stukken zwart en wit karton. We gingen aan de slag met de aankleding en compositie. Je hebt zelf veel invloed op de sfeer. We speelden met de belichting door middel van schemerlampen en zaklantaarns en letten op de lichtvallen die ontstonden. Sommigen maakten gebruikt van een statief en een zelfontspanner. Iedereen kon zich uitleven en we hielpen elkaar waar nodig was en gaven elkaar tips en feedback. We probeerden met elkaar iets uit wat we anders niet hadden gefotografeerd en leerden nieuwe dingen. Leuk om je creativiteit te gebruiken en om eens op een andere manier dan je gewend bent om te gaan met fotografie. Iedere deelnemer stuurt een foto in en binnenkort is er weer een fototentoonstelling in de Fontein. Het was een zeer geslaagde workshop en alle deelnemers waren enthousiast. Kortom veel fotoplezier. De volgende workshop staat gepland voor zaterdag 6 april.

Organisatoren:
Dikkie van Dommelen
en
Auke Faber

Impressie Fotoworkshop 06-10-2018, thema: Verstilling

Op zaterdag 6 oktober weer meegedaan met een workshop fotografie van De Fontein. Het thema was dit keer: Verstilling.
Na een korte toelichting op het thema en enkele regels te hebben afgesproken gingen we op pad. Met een groep van dertig personen zijn we naar begraafplaats Selwerderhof geweest om de sfeer van verstilling vast te leggen.

We verzamelden ons bij de ingang. Daar staat een groot zwaar ijzeren hek met als versiering de Griekse letters 'Alfa en Omega', voorstellende het symbool van het begin en het einde van een mensenleven. Vervolgens gingen we in kleinere groepjes de begraafplaats op.

Bij verstilling kun je denken aan rust, vergankelijkheid, sterfelijkheid, broos, kortstondig en graven, beelden, bloemen en de natuur. Fotograferen op een begraafplaats lijkt misschien een beetje ongepast maar het gebeurde natuurlijk wel met respect. Een plek waar de tijd even stil lijkt te staan. We hebben er in alle rust, met de zon erbij, kunnen fotograferen. Ook een beetje verstilling in onszelf en stilstaan bij wat leven is.

We mochten allemaal een foto insturen. De resultaten van ons werk zijn nu te zien zijn in De Fontein.
Het is weer een leuke, afwissellende fotoserie geworden.

De foto's blijven er te bewonderen tot na 'Allerzielen' in november.

Harma Haan-Koning
(Overgenomen uit Kerk in Stad en geactualiseerd)

Organisatoren:
Dikkie van Dommelen
en
Auke Faber