Guus de Haan geeft een rondleiding langs haar werken.

Details

  • vrijdag | 3 mei 2024
  • 11:00
  • Eikenlaan 255, Groningen

Guus de Haan met PAPIERKNIPKUNST in De Fontein

Een bijzondere tentoonstelling met papierknipkunst van Guus de Haan is te zien in De Fontein van 19 april tot 31 mei 2024.

Guus de Haan (Epe, 1951) is autodidact wat betreft de papierknipkunst. Na het kleedjesknippen op de kleuterschool ontmoet zij op 13- jarige leeftijd iemand die zich bezighoudt met papierknipkunst. Dat lijkt haar ook wel wat. Het thuisfront stimuleert haar en Guus laat zich uitdagen om met papier en schaar aan de gang te gaan. Urenlang is zij aan het knippen. Inspiratie en uitdaging wisselen elkaar af.
In het begin werkt Guus alleen met zwart papier, maar de laatste jaren gebruikt zij steeds vaker ook gekleurd papier. Of zij past zelf kleur toe in een knipwerk. Zo wordt druk- of schilderkunst samen met het knipwerk gecombineerd.
‘Voor mij is de papierknipkunst een hobby en ik ben ervan overtuigd dat iedereen die plaatjes uit een tijdschrift kan knippen ook papierknipwerk kan maken. Het hoeft echt niet allemaal klein en fijn te zijn.’
In veel werk is de voorliefde voor symmetrie terug te vinden. De veelal figuratieve onderwerpen zijn vaak gerelateerd aan de natuur: bloemen, vogels en vissen wisselen elkaar af. Bloemen uit de Hindeloper klederdracht of verschillende stadswoningen kunnen een aanleiding zijn voor knipwerk. Maar ook het bekijken van Poolse en Litouwse knipwerken beïnvloeden Guus.
‘Laat je inspireren en uitdagen door de tentoonstelling om het ook eens te proberen.’
Guus gebruikt allerlei soorten scharen, van een silhouet- of nagelschaartje tot keukenschaar en schapenscheerschaar. Zij is vrijwilliger in het Lauwersmeergebied.

Guus heeft aan verschillende tentoonstellingen deelgenomen:
in Westerbork (1990), Esjberg (Denemarken, 1994), Openluchtmuseum Arnhem (1997) en in het Museum für Natur und Stadtkultuur (Schwäbisch Gemünd Duitsland). Ook had zij solotentoonstellingen op diverse plekken in de gemeente Epe (van 2017 tot 2003) en in Vierhuizen (2023).

Reacties kunt u schrijven in het kunstboek op de tafel in de hal.
Voor meer informatie of vragen e-mail: haandea@live.nl
Op vrijdag 3 mei om 11:00 uur geeft Guus de Haan een rondleiding langs haar werken.